Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lofoten og Vesterålen onsdag 25.04.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Mye fuktighet i snødekket gjør at det kan gå naturlige våte løssnø- og flakskred.

Skredfarevurdering

Skredfaren forventes å avta noe som følge av kjøligere vær og lite nedbør. Vann som trenger gjennom skarelag og påvirker svakt lag av kantkorn fører til at det fortsatt kan forekomme enkelte middels store naturlig utløste skred under mildværgrensa, men utbredelsen av dette problemet forventes å være mindre nå. Det forventes fortsatt også enkelte mindre, våte løssnøskred. Faren forventes å være størst om ettermiddagen. Mye av skredpotensialet i snødekket er fjernet av mildværet siste uken, men der finnes fortsatt lagdeling og svake lag i snødekket i høyden, da spesielt i nordvendt terreng.
Vær også oppmerksom på faren for skred som løsner mot bakken, sprekker i snødekket i bratt terreng er tegn på at dette kan forventes.
Høyt til fjells finnes der nå nysnøflak i leområder mot NV-NØ, men disse vil trolig være relativt små og forventes pga milde temperaturer å ha bundet seg godt til underlaget. Det er bare der det har blåst inn mest snø at dette vil være et skredproblem.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 24. april 2018

Snøoverflaten er våt og fuktig de fleste steder under ca 700-800 moh. I høyfjellet har der kommet noe nysnø siste dager ifm litt synkende temperatur siden fredag. Der det er nattefrost vil snødekket fryse på fra overflaten, men forventes fortsatt å være vått og fuktig dypere ned i snøpakken. I lavere strøk og i solpåvirkede sider er snøen nå vår-råtten. I høyden og i indre strøk kan det være forskjeller på himmelretninger og hvor dypt fukten har trengt ned i snødekket.

Det finnes fortsatt rester av et vedvarende svakt lag av kantkorn etter kuldeperioden i februar - mars i stort sett hele Nord-Norge, men varmen og regnet siste uken har mange steder trengt dypt ned i fokksnøen og fuktet/rundet snøkornene i kantkornlaget. Spesielt i sørvendt terreng så er skredproblemet i stor grad nå borte. De svake lagene er særlig utbredt øst i regionen som på Langøya og Hinnøya.

Før helgen og lørdag ble der observert mange naturlig utløste våte løssnø- og flakskred str 1-3 i regionen.

Flere observasjoner viser nå at snødekket er godt fuktet og at det verste skredpotensialet i kantkornlaget er fjernet.

Fjellvær

Tirsdag 24. april 2018

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Bris fra sørøst. -2 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 25. april 2018

1-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sør. -1 °C til 4 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS